Na začetku je bila svoboda.

Ker je bila čez vse, se je zdelo, da se mora po njej imenovati tudi naša Hiša. Pa je beseda dala besedo in smo pravzaprav sklenili, da svobodo že imamo in je ni treba dati tudi v ime, da bi jo imeli še naprej.
Najbolje je vse skupaj razumeti po dobri stari metodi, da opletaš največ s tistim, česar imaš najmanj. Zato pristopimo k imenu kot k iskanju strateškega partnerja: naj nam zapolni, kjer zazeva praznina. Za trenutek smo bili tako prepričani, da potrebujemo Izbiro. Ali morda kar Delo. Ampak to je bilo že prodano. Vera? Tam ne moreš nehati, tudi če ne verjameš več. Pravzaprav bi moral biti Sistem.
In tukaj se je začel smeh, takoj zatem pa misel na Disciplino. Takrat se je zabliskalo: naj bo Red. Urednica in voljnost rdeče barve sta odločili, predsednik uprave je odobravajoče pokimal. Za RED. Za obredja branja. Za izredne užitke. Za izgrede. Za cvetlične grede z dišečimi zelišči. Za čečkanje krede. Za sredico takega kruha, pri katerem pohrustaš tudi skorjo. In za dneve pred četrtki.

POSLANSTVO

Produkcijska hiša RED, Zavod za užitke branja
Spodbujamo etične rešitve za dobro vseh

V odkrivanju povezav na stičiščih ustvarjalnosti, znanja in duha
z ustvarjalnim erosom novih energij

Ustvarjamo izdelke ter okoliščine, v katerih uživamo odgovorno svobodo:

  • znamo narediti film, glasbo, koncerte, pripravljamo razstave, druženja
  • izdajamo knjige, jih pišemo, prevajamo, urejamo, založimo, predstavimo bralcem
  • inoviramo

Ph RED je: Spodbujanje rasti & uživanje v branju črk/podob/oblik/zvokov/odločitev/simbolov.
Naše poslanstvo se bo sčasoma odražalo tudi v prostoru druženja.
Enakozvočnica v imenu – RED – spodbuja živahnost opredelitev: na točki, kjer bi predvideli strogost in urejenost, ponudimo prepletenost nasprotij. Harmonijo ustvarja samo zaupanje v univerzum. Kar vidimo, navdihuje: zrak ni samo zrak, je prerešetan s simboli, potmi, trki, srečavanji, pogledi. In je še vedno zrak.
Kar verjamemo, je več kot vera – sreča je brez meja, ko smo povezani.